توجه به زیبایی ظاهری خانه همواره موضوع مهمی برای انتخاب کفپوش بوده است. امروزه کاشی و سرامیک به دلیل ظاهر زیبا و شیکی که دارد یکی از محبوب ترین گزینه های کفپوش است. جدا از ویژگی های منحصربه فرد و خاص این محصولات، نیاز به نصب درست و مراقبت مناسب بعد از نصب در مورد آنها وجود دارد. اگر مراحل نصب و نگهداری آنها به خوبی انجام نشود ممکن است با گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض محیط، عیوب مختلفی از جمله، جدا شدن، ترک خوردن، بالا آمدن و … روی سطح آنها ظاهر شود.
بالا آمدن یا جدا شدن کاشی از بستر
لق شدن و بالا آمدن کاشی و سرامیک مشکلی است که احتمالا در ساختمان یا فضای باز با آن برخورد داشته اید. پدید آمدن این مشکل ربطی به قدیمی با نوساز بودن ساختمان ندارد و چه بسا در ساختمان های نوساز به دلیل عدم رعایت پروسه درست نصب این مشکل ایجاد می شود.
هنگامی که کاشی از محل نصب خود بلند می شود و شروع به وارد کردن فشار به کاشی های اطراف میکند ترکیدن یا باد افتادگی در کاشی ایجاد شده است. این نقص ممکن است در فصول مختلف به دلیل تغییرات دما، نصب نادرست و سایر عوامل اتفاق بیافتد.
دلایل باد افتادگی و بالا آمدن کاشی
نقص بادافتادگی در کاشی و سرامیک ممکن است به یکی از دلایل زیر ایجاد شود:
- ملات نامناسب
یکی از دلایل معمول در لق شدن و ترک خوردن کاشی سرامیک استفاده از ملات نامناسب است. علاوه بر کیفیت، ملات باید به اندازه کافی خیس باشد تا چسبندگی لازم را ایجاد کند. خشک بودن و سفت بودن ملات موجب جدا شدن کاشی از سطح بعد از مدت کوتاهی می شود. باید توجه داشته باشید که نسبت آب در درست کردن ملات را رعایت کنید و در هنگام نصب تاخیر زیادی نداشته باشید که ملات سفت شود.
- بندکشی نادرست
بندکشی مناسب مانع از نفوذ آب به بدنه کاشی می شود. درز کاشی ها اهمیت زیادی دارند و باید از مواد مناسب برای پر کردن آن استفاده شود. اگر لبه کاشی ها به خوبی پوشانده نشود نفوذ آب و سایر شوینده ها به سطح زیرین موجب کاهش چسبندکی کاشی به سطح می شود.
- تردد بالا
در انتخاب ملات کاشی می بایست مکان استفاده و میزان رفت و آمد را در نظر گرفت و برای مکان های پرتردد از متریال با کیفیت بالاتر استفاده کرد. مواد مورد استفاده می بایست قدرت کافی برای نگه داشتن سرامیک را داشته باشید و استفاده از چسب کاشی در این موارد بهتر است و از لق شدن و نیاز به تعمیر مداوم جلوگیری می کند.
همچنین بسته به نوع ملات هر کدام زمان مشخصی را برای خشک شدن نیاز دارند و در حالت کلی پس از نصب باید حداقل ۲۴ ساعت زمان استراحت به کاشی داده شود تا در اثر تردد ملات یا چسب زیر آن جابجا نشود. در غیر اینصورت این امر موجب خالی شدن و لق شدن زیر کار و در نهایت بالا آمدن و ترک خوردن کاشی و سرامیک می شود.
- تغییرات دما
یکی از دلایل مهم در بالا آمدن کاشی و سرامیک تغییرات دمایی و انبساط و انقباض است. به دلیل تفاوت در انبساط ملات و کاشی در تغییرات دمایی شدید، ممکن است بندکشی از بین رفته و کاشی از ملات جدا شود.
- ضخامت پایین ملات
ضخامت کم ملات یکی دیگر از دلایل لق شدن و بالا آمدن و در نهایت ترک خوردن کاشی و سرامیک است. اگر ملات یا چسب به اندازه کافی استفاده نشود بستر مناسبی را برای چسبیدن کاشی سرامیک ایجاد نمی کند.
- عدم مهارت کاشی کار
همانطور که ذکر شد نصب نادرست یکی دیگر از دلایل اصلی ترک خوردن کاشی و سرامیک است. کاشی کار می بایست به خوبی مراحل نصب کاشی را بداند و بسته به شرایط سطح کار بتواند تصمیم مناسب بگیرد. مهارت نصاب در ترازبندی، میزان چسب و ملات مورد نیاز، ماله کشی، نصب و بندکشی تضمین کننده دوام و زیبایی نهایی کار است.
- ناهموار بودن سطح
سطحی که برای کاشی کاری در نظر داریم می بایست هموار باشد. در غیر اینصورت باید با استفاده از مصالح آن را صاف کرد. ناهموار بودن سطح زیرین موجب می شود کاشی و سرامیک به صورت یکنواخت نچسبند و بعد از مدتی از سطح جدا شوند.
- ابعاد سرامیک
یکی از دلایلی که ممکن است در بوجود آمدن این مشکل دخیل باشد ابعاد سرامیک است. هر چه سرامیک بزرگ تر باشد ملات باید به دقت بیشتری اعمال شود چرا که اگر تمام قسمت های سرامیک را نپوشاند سرامیک نمی تواند در برابر فشار و تردد مقاومت کند و از سطح زیرین جدا می شود.
تعمیر کاشی و سرامیک لق و بلند شده
پس از بررسی دلایل لق شدن کاشی و سرامیک می بایست به نحوه تعمیر آن بپردازیم. در زیر مراحل تعمیر کاشی و سرامیک لق ذکر شده تا در صورت بروز این مشکل بتوان برخورد درستی داشت و مطابق آن عمل کرد.
مرحله اول
ابتدا می بایست کاشی و سرامیک لق شده و بالا آمده را از سطح جدا کنیم. در هنگام جدا کردن باید دقت کنیم به سرامیک های سالم اطراف آسیبی نرسد و اگر کاشی و سرامیک بلند شده سالم است، با استفاده از ابزار مناسب بندکشی اطارف را جدا کنیم و سپس آن را از سطح جدا کنیم.
مرحله دوم
پس از جدا کردن کاشی یا سرامیک از سطح، سطح زیر آن می بایست برای زیر سازی مجدد کاملا تمیز شود. در صورت عدم توجه به این مرحله و تمیز نکردن خرده سرامیک ها و ملات قبلی، امکان کاهش میزان چسبندگی در نصب مجدد وجود دارد.
مرحله آخر
پس از خالی کردن و آماده سازی محل نصب، ملات یا چسب مناسب را اعمال کرده و کاشی یا سرامیک را در جای خود قرار می دهیم. سپس با استفاده از چکش پلاستیکی و با وارد کرده ضربه های متوالی از چسبیدن و همرتاز شدن سطح اطمینان حاصل می کنیم. حال نوبت بندکشی است که با انجام اصولی آن از ورود آب و مواد شوینده دیگر به سطح زیر و در نتیجه لق شدن مجدد آن جلوگیری می کنیم.
چرا بعد از چند سال بالا آمدن کاشی اتفاق میافتد؟
به طور کلی بالا آمدن کاشی تابع سه متغیر است: میزان انقباض بتن، چسبندگی ملات، میزان رطوبت و گرمای وارد شده به کاشی.
اگر زیر سازی به طور مناسبی انجام نشده باشد، کاشی ممکن است خیلی زود جدا شود. اگر زیر سازی خوبی انجام شده باشد ممکن است ابتدا بندکشی تحلیل برود. اگر ملات به درستی اعمال نشده باشد بدون باقی گذاشتن اثری از روی کاشی یا بتن جدا می شود. باد افتادگی و بالا آمدن کاشی و سرامیک امری رایج است که با ایجاد زیرسازی مناسب می توان از آن جلوگیری کرد. در بیشتر مواقع عدم رعایت مراحل درست نصب موجب بوجود آمدن این نقوص می شود.
استفاده از دوغاب سیمان برای تعمیر کاشی بالا آمده
یکی از مواردی که قبل از تعمیر کاشی شل شده باید در نظر گرفت دلیل بلند شدن و لق شدن کاشی و سرامیک است. باید مشخص شود که بلند شدن کاشی مربوط به مشکلات ساختاری بزرگ است یا به دلیل نفوذ آب در نتیجه بندکشی نامناسب می باشد. اگر مشکل بزرگ تری وجود داشته باشد ممکن است دوغاب بندی مجدد آن را حل نکند.
بهتر است ابتدا با مشورت با یک متخصص، مشکل را حل کنید و اگر یک لق شدگی معمولی باشد می توانید طبق مراحل زیر تعمیر را پیش ببرید.
- ابتدا می بایست نوع دوغاب مناسب را انتخاب کنید. دوغاب سیمانی در دو نوع سمباده و بدون سمباده وجود دارد.
- در هنگام اعمال دوغاب دقت کنید که به طور یکنواخت در سطح و شکاف ها پخش شده باشد. از یک ماله برای فشردن و پخش کردن دوغاب استفاده کنید.
- بعد از قرار دادن کاشی روی سطح از یک پارچه یا اسفنج برای تمیز کردن دوغاب اضافه استفاده کنید. این کار را قبل از خشک شدن دوغاب انجام دهید چرا گه جدا کردن دوغاب خشک شده سخت است.
- قبل از استفاده از محل نصب، اجازه دهید دوغاب کاملا خشک شود. در صورت استفاده به محض نصب کاشی ممکن است مشکلات لق شدن و جدا شدن کاشی مجدد ایجاد شود.
ترک های جزئی
در برخورد با ترک های کوچک و ریز در بیشتر مواقع نیازی به تعویض کامل کاشی نیست و میتوان با ابزارهای مناسب آن را ترمیم کرد. مسئله مهم این است که هر چه سریع تر به آن رسیدگی شود. در غیر اینصورت ممکن است این ترک ها گسترده شود و با نفوذ رطوبت و آلودگی موجب بالا آمدن کاشی یا سرامیک شود.
این ترک های کوچک را می توان یا مقدار کمی اپوکسی و رنگ متناسب با کاشی خود بپوشانید. ابتدا نیاز است سطح کاشی را از هر گونه آلودگی و لکه ای پاک کنید. بعد از خشک شدن مقدار مناسبی از اپوکسی را در ترک اعمال کرده و اجازه دهید به شکاف نفوذ کند.
بعد از خشک شدن با استفاده از چاقو قسمت های اضافی را جدا کنید. سپس با رنگ تهیه شده سطح اپوکسی را رنگ کنید. این مراحل برای ترک های کوچک توصیه می شود و در صورت به وجود آمدن ترک بزرگ، تعویض کاشی طبق مراحل ذکر شده در این مقاله پیشنهاد می شود.
پیشگیری از لق شدن و بالا آمدن کاشی و سرامیک
کاشی و سرامیک جزو متریال های مقاوم و با دوام در برابر عوامل مختلف در نظر گرفته می شوند. این محصولات دائما در معرض عوامل مختلفی از جمله نفوذ آب، ساییدگی، فشار رفت و آمد، تغییرات دمایی و مواد شوینده قرار دارند و در صورت نصب درست و اصولی، طول عمر و دوام بالایی خواهند داشت.
در عین حال ملات و دوغابی که در هنگام نصب استفاده می شود مانند کاشی و سرامیک دوام و ماندگاری بالایی نداشته و در برابر عوامل مختلف دچار خوردگی و آسیب می شود. در نتیجه این امر لق شدن و بالا آمدن کاشی و سرامیک اتفاق میافتد و هر چند وقت یکبار ممکن است بندکشی مجدد لازم باشد.
با پیشرفت تکنولوژی محصولاتی مانند پودرهای بندکشی آنتی باکتریال، چسب ها و آب بند های با دوام وارد بازار شده است که می توان برای دوام و ماندگاری بالاتر از و نیاز به ترمیم کمتر از این محصولات استفاده کرد. با مراجعه به سایت کاویان سرام می توانید از محصولات مقاوم و با دوام ما دیدن کنید و برای ثبت سفارش و خرید با کارشناسان ما از طریق شماره ۰۹۳۵۳۱۲۰۴۹۶ در ارتباط باشید.
پاسخ دادن