کاشی و سرامیک، به عنوان یکی از مواد اصلی در داخل ساخت و بازسازی اماکن مسکونی و تجاری، نقش بسیار مهمی در نما و زیبایی فضاها دارند. اما برای بهرهوری بیشتر از این مواد، رعایت اصول نصب سرامیک کف مسئله ای حیاتی است. در این مقاله، به بررسی جامع نصب و نگهداری کاشی و سرامیک برای ماندگاری بیشتر آنها میپردازیم.
انتخاب سرامیک و کاشی مناسب
اولین مسئله ای باید در نظر بگیرید انتخاب کاشی و سرامیک مناسب محلی است که می خواهید در آن نصب را انجام دهید. کاشی و سرامیک از تفاوت های زیادی از نظر کاربرد و مقاومت در برابر عوامل مختلف دارند و همچنین بسته به اینکه در کف یا دیوار می خواهید نصب را انجام دهید باید کاشی یا سرامیک مناسب آن را انتخاب کنید.
کاشی ها به دلیل مقاومت پایین تر و جذب آب بالاتر عموما برای نصب بر روی دیوار انتخاب می شوند و از آنجایی که سرامیک ها مقاومت بالاتری و تخلل پایین تری دارند برای کف مناسب تر هستند. همچنین می بایست کاشی و سرامیک را از نظر ویژگی های ظاهری مانند ترک خوردگی، لکه، رنگ پریدگی و یا سائیدگی بررسی کنید.
ساختار کاشی و سرامیک
همانطور که پیش تر گفته شد مقاوت کاشی نسبت به سرامیک کمتر است. کاشی ها به دلیل تفاوت در مواد اولیه و همچنین فرآیند پخت ساختار متفاوتی نسب به سرامیک دارند. این تفاوت در مواد اولیه تشکیل دهنده بدنه آنها، جنس لعابی که روی آنها اعمال می شود، دمای پخت، وزن، ابعاد و ضخامت آنها ریشه داشته و موجب کاربرد های متفاوت آنها می شود.
همچنین سرامیک مقاومت بالایی در برابر گرما و سرما، فشار، جذب رطوبت، مواد شیمیایی و سایش دارند که آنها را به گزینه مناسبی برای کفپوش تبدیل کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به مقاله تفاوت کاشی و سرامیک مراجعه کنید.
سرامیکها به دلیل مقاومت بیشتر در برابر رطوبت، گرما و سرما گزینه مناسبی برای کفپوشی و دیوار پوشی هستند
مصالح و ابزارهای مورد نیاز
در ابتدا می بایست مواد مورد نیاز برای نصب سرامیک کف را تهیه کنیم. در زیر فهرستی از مواد استاندارد نصب کاشی و سرامیک ذکر شده است:
- ملات یا چسب کاشی
- کاتر کاشی یا سنگ فرز
- ماله شیاردار
- دستگاه هم تراز کننده
- چکش پلاستیکی
- دوغاب
- سطل آب و اسفنج یا پارچه
این فهرست تنها چشم انداز کلی از مواد مورد نیاز برای نصب سرامیک را ارائه میدهد و ممکن است بسته به شرایط خاص پروژه و نیازهای آن، مواد دیگری نیز لازم باشد. همچنین، توصیه میشود همیشه دستورالعمل تولید کننده مربوط به هر محصول را مطالعه کنید و به راهنماییهای تکنیکی و ایمنی آن توجه کافی داشته باشید.
زیرسازی اصولی
قبل از نصب سرامیک، سطح کار باید به دقت آماده شود. زیرسازی کاشی و سرامیک، به فرایند آمادهسازی سطح قبل از نصب کاشی و سرامیک اطلاق میشود. این مرحله بسیار حیاتی است و به شکل مستقیم بر کیفیت و ماندگاری نهایی نصب تاثیر میگذارد. در زیر مواردی که باید در این زمینه رعایت شود ذکر شده است.
- تمیز کردن سطح: قبل از هر چیز، سطحی که قرار است کاشی و سرامیک روی آن نصب شود باید کاملاً تمیز و خشک شده و هر گونه ذرات گرد و غبار، روغن، چربی و مواد دیگر باید از سطح برداشته شود.
- صاف و تراز بودن سطح: اطمینان حاصل کنید که سطح زیربنای شما تراز و صاف است. هر گونه نقص در ترازی میتواند باعث اختلال در نصب کاشی و سرامیک شده و به مرور زمان باعث شکسته شدن و آسیب به سطح میشود.
- مقاوم بودن بستر: قبل از نصب می بایست از مقاوم بودن سطح اطمینان حاصل کنید چرا که مقاوم نبودن بستر نیز می تواند منجر به لق شدن و شکستگی کاشی و سرامیک شود.
- انتخاب ملات یا چسب مناسب: استفاده از چسب یا ملات مناسب برای نصب کاشی و سرامیک برای یک زیرسازی خوب مهم است. زیرا با پر کردن فضای زیر کاشی و سرامیک باعث ثبات و ماندگاری آنها میشود.
ملات بهتر است یا چسب
حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که استفاده از ملات بهتر است یا چسب. در زیر خلاصه ای از مزایا و معایب ملات و چسب کاشی ذکر شده که میتواند به شما در انتخاب کمک کند.
ملات از نظر اقتصادی مقرون به صرفه می باشد ولی نصب و اجرای آن نیازمند تجربه و تخصص است، نمی توان آن را در همه بخش های ساختمان استفاده کرد، فضای اطراف را کثیف میکند و تمیز کردن آن سخت است، قبل از اجرای آن باید کاشی یا سرامیک را خیس کرد، و با سرما و گرما امکان ترک خوردن آن وجود دارد.
در مقابل چسب کاشی چسبندگی بالایی دارد، در فضاهای مختلف و برای مصالح متفاوت قابل استفاده است، اجرای آن راحت است و نیاز به تخصص ندارد، قبل از استفاده نیازی به خیس کردن کاشی یا سرامیک نیست، در برابر رطوبت و ترک خوردن مقاوم است، و ماندگاری بالایی دارد.
به صورت کلی استفاده از چسب کاشی از بسیاری از جهات بهتر است و شاید مهم ترین مزیتی که ملات دارد هزینه کمتر آن است.
آماده سازی ملات و چسب
برای درست کردن ملات سیمانی نیاز به ماسه، سیمان و آب و اطلاع از نسبتهای مناسب این سه ماده دارید. این نسبتها معمولاً توسط تولیدکننده سیمان یا بر اساس استانداردهای ملات تعیین میشود. معمولاً نسبت سیمان به ماسه بین ۱:۳ الی ۱:۶ است.
ابتدا باید سیمان و ماسه را در یک ظرف مناسب مخلوط کرده و سپس به تدریج آب را اضافه کنید. در طول اضافه کردن آب، مواد را با استفاده از ابزار مناسب به خوبی مخلوط کنید تا یک ملات یکنواخت و بدون گلولههای خشک و هوا تشکیل شود.
برای آماده سازی چسب کاشی تنها لازم است آن را با آب مخلوط کنید. سپس مطمئن شوید که چسب به صورت یکجا و یکنواخت مخلوط شود.
نصب سرامیک کف
با استفاده از یک ابزار مانند ماله شیاردار، می توانید مواد را به صورت یکنواخت و با ضخامت متناسب اعمال کنید. توجه داشته باشید که ضخامت به اندازهای باشد که کاشی یا سرامیک به طور محکم روی سطح بچسبد و ملات به طور یکنواخت و با دقت پر شود و هیچ نقطه خالی وجود نداشته باشد. پس از اعمال مواد، کاشی یا سرامیک را باید به دقت روی آن قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که فشار مناسبی روی هر قطعه اعمال شود تا به خوبی به سطح بچسبد.
نصب سرامیک با همتراز
همتراز کننده یک ابزار مفید در نصب سرامیک کف است که به شما کمک میکند تا سطحی یکدست و همسطح داشته باشید و به نتیجهای دقیق و حرفهای دست یابید. پس از اعمال ملات، کاشی ها یا سرامیک ها را روی سطح قرار می دهیم. سپس هم تراز کننده ها را بین آنها نصب میکنیم و اطمینان حاصل میکنیم تا کاشی ها یا سرامیک ها در هم قفل شوند.
همتراز کننده ها با وارد کردن فشار هم زمان به سطح زیر و سطح رویی کاشی و سرامیک، آنها را از نظر ارتفاع در یک سطح قرار داده و به اصطلاح تاب آنها را می گیرد. در صورت نصب سرامیک با همتراز دیگر نیازی به چکش پلاستیکی نیست زیرا کلیپس و گوه هم تراز کننده ها در هم قفل می شوند و موجب هم سطح شدن کاشی ها یا سرامیک های مجاور می شوند.
دوغاب
بعد از نصب سرامیک کف به صورت دقیق و منظم و نصب هم تراز کننده ها، باید مدتی به آن اجازه خشک شدن دهیم و سپس هم تراز کننده ها را جدا کنیم. حال دوغاب را با ترکیب کردن سیمان سفید، پودر سنگ و آب آماده می کنیم و با کاردک آن را روی سطح کاشی ها یا سرامیک ها اعمال میکنیم و اجازه می دهیم خشک شود. بعد از خشک شدن با اسفنج یا پارچه ای خیس دوغاب اضافه را پاک می کنیم و اجازه می دهیم خشک شود سپس مجدد این مراحل را تکرار می کنیم.
نکات مهم در نصب و نگهداری از سرامیک کف و دیوار
- بعد از ملات ریزی برای محکم شدن ملات و بالا بردن مقاومت کاشی یا سرامیک می توانید آب دهی انجام دهید.
- توجه داشته باشید که بهتر است تا چند روز بعد از نصب رفت و آمد و ضربه شدید به سطح کار شده وارد نشود.
- برای نصب سرامیک روی دیوار حتما باید از عایق و توری سیمی در زیر ملات استفاده شود.
- رنگ دوغاب و بندکشی بعد از مدتی ممکن است تیره شود و یا در اثر استفاده از شوینده های قوی مثل جوهر نمک خورده شود. بنابراین هر چند وقت یکبار می توانید با ترمیم دوغاب از نفوذ رطوبت به سطح زیرین کفپوشها خصوصا در محیط حمام و سرویس بهداشتی جلوگیری کنید.
- پس از اجرای سرامیک یا کاشی، مراقبت و نگهداری منظم از آن موجب افزایش طول عمر آن می شود. استفاده از مواد شوینده مناسب و پاک کننده برای حفظ زیبایی و درخشندگی کاشی و سرامیک از اهمیت زیادی برخوردار است.
- به صورت منظم، سطح کاشی و سرامیک را با استفاده از آب و محلول تمیزکننده ملایم تمیز کنید. این کار به از بین بردن گرد و غبار، لکهها و آلودگیهای سطحی کمک میکند.
با رعایت این موارد میتوانید از زیبایی و دوام کاشی و سرامیک خود لذت ببرید و آنها را برای مدت طولانی حفظ کنید.
پاسخ دادن